Nawóz płynny
o najwyższej
koncentracji azotu.

Home / Nasza oferta / Nawozy / Nawóz Multi N Plus

multi_n_plus

Uzyskanie ziarna o najwyższych parametrach jakościowych wymaga nowoczesnego spojrzenia na kwestie nawożenia. Do wyprodukowania ziarna o wysokiej zawartości białka i glutenu niezbędne jest dostarczenie ostatniej dawki azotu na tzw. „kłos”. Należy zauważyć, że w tej fazie rozwoju rośliny często występuje posucha i zastosowanie azotu doglebowo mija się z celem. Saletra amonowa bardzo łatwo się rozpuszcza, ale w wysokich temperaturach przechodzi w formę gazową i się ulatnia. Straty te można wyeliminować stosując ostatnią dawkę azotu w formie MULTI N Plus.

Wpływa dodatnio na podniesienie jakości plonu.

Jest to nawóz o starannie dobranych składnikach, który dostarcza wysoko przyswajalny azot, istotnie wpływający na wzrost zawartości białka – wg badań brytyjskich średnio o ok. 1%. MULTI N Plus zawiera bardzo łatwo przyswajalną siarkę, która wpływa na przemiany azotu w roślinie, co przekłada się na wzrost zawartości białka. Stosując go mamy gwarancję wyższej zawartości białka bez konieczności ponoszenia dodatkowych kosztów aplikacji. MULTI N Plus można stosować przy użyciu tradycyjnych opryskiwaczy.

Wpływ Multi N Plus na zawartość białka w ziarnie pszenicy.
Odmiana Mercia.

multi_n_plus_wykres

Specjalistycznie dobrany dodatek proliny i kwasu glutaminowego pozwala na późną aplikację tak wysokiej dawki azotu bez obawy o wystąpienie stresu.

Doświadczenie nad wzrostem poziomu białka po zastosowaniu MULTI N Plus przeprowadzono w Wielkiej Brytanii, badano odmianę Mercia, zabieg wykonano łącznie z fungicydowym opryskiem tebukonazolem. Zastosowany MULTI N Plus podnosi zawartość białka w doświadczeniu niezależnie od poziomu plonowania od 3 do 15% w stosunku do kontroli, średnio o 8,51%.

 

MULTI N Plus jest kompatybilny w zakresie mieszania z większością preparatów fungicydowych występujących na rynku. Dodatkową zaletą stosowania jego jest możliwość aplikacji przez jedną osobę.

Lateks jako jeden ze składników chroni kłos przed zawilgoceniem co przyczynia się do mniejszego porażenia chorobami grzybowymi. Ponadto zabezpiecza przed zachodzeniem procesów biochemicznych w dojrzałym ziarnie przez co parametry (gluten i liczba opadania) nie ulegają pogorszeniu.

W 2012 r. w Wielkiej Brytanii MULTI N Plus zastosowano z powodzeniem na powierzchni około 300 tys. ha.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacje o polityce bezpieczeństwa danych osobowych znajdziesz w dokumencie INFORMACJA O PRZETWARZANIU DANYCH OSOBOWYCH.