Nawóz płynny
o najwyższej
koncentracji azotu.

Home / Nasza oferta / Nawozy / Fosfory Gdańskie / AMOFOSKA ® 5-10-25+0,1B

AMOFOSKA ® 5-10-25+0,1B

amofoska_5_10_25

AMOFOSKA NPK+B 5:10:25 + 0,1 POD RZEPAK jest nawozem wieloskładnikowym dedykowanym pod uprawy rzepaku ozimego i jarego, gorczycy, roślin kapustnych oraz roślin strączkowych. Amofoska pod rzepak jest nawozem granulowanym o do zastosowania przedsiewnego, mieszając go z glebą.

W swym składzie ma silnie skoncentrowany potas, siarkę i bor. Siarka pobudza rośliny do pobierania azotu i jego przyswajanie, potas wpływa korzystnie na zimnotrwałość, natomiast bor odpowiada za właściwe kwitnienie i zawiązywanie łuszczyn. Równomierny wysiew nawozu zapewniony jest dzięki granulacji na poziemie 0,2-0,5 mm.

Skład chemiczny:

  • 5% N – azot całkowity w formie amonowej
  • 10% P2O5 – pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w kwasach mineralnych (nie mniej: 5% P2O5 rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 2,5% P2O5 rozpuszczalny w wodzie)
  • 25% K2O tlenek potasu rozpuszczalny w wodzie
  • 8% CaO tlenek wapnia rozpuszczalny w wodzie
  • 15% SO3 trójtlenek siarki w postaci siarczanów rozpuszczalnych w wodzie
  • 0,10% B bor rozpuszczalny w wodzie.

 

Orientacyjne dawki wysiewu nawozu w kg na 1 ha

Rodzaj uprawy Zalecana dawka
RZEPAK OZIMY 250-450
RZEPAK JARY 200-350
BURAKI CUKROWE (na oborniku) 300-550
BURAKI PASTEWNE (na oborniku) 400-650
BURAKI ĆWIKŁOWE (na oborniku) 200-450
ZIEMNIAKI – wczesne odmiany (na oborniku) 200-350
ZIEMNIAKI – późne odmiany (na oborniku) 250-450
ROŚLINY STRĄCZKOWE NA NASIONA 200-400
KONICZYNA I LUCERNA w czystym siewie 250-400
GORCZYCA (biała, czarna, sarepska) 200-300
ZBOŻA 200-450
ŁĄKI 200-350
PASTWISKA 150-300

Powyższe dawki są dawkami szacunkowymi.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacje o polityce bezpieczeństwa danych osobowych znajdziesz w dokumencie INFORMACJA O PRZETWARZANIU DANYCH OSOBOWYCH.